معاينه و بررسي چشم كودكان خود را از ابتداي تولد شروع كنيد
در روزهاي اول تولد، متخصص محترم كودكان، نخستين كسي است كه ضمن بررسي سلامت عمومي نوزاد، وضعيت ظاهري و تا حد امكان، داخل چشمها را هم معاينه ميكند. در صورت وجود ناهنجاري، والدين را به مراجعه به چشم پزشك كودكان راهنمائي خواهد کرد، چشم پزشك كودكان بررسيهاي دقيقتر را انجام و درصورت لزوم اقدامات لازم را بعمل خواهد آورد، بويژه اگر نوزاد زودتر از موعد بدنيا آمده و وزن زمان تولد كمتر از حداقل دامنه طبيعي وزن تولد باشد بايد در مراكز چشم پزشكي كه براي بررسي چشم اينگونه كودكان تجهيز شده اند معاينه و تستهاي لازم انجام شود، در اين مراكز عوارض احتمالي چشمها ناشي از زايمان زودرس و نوزاد نارس ارزيابي ، و در صورت وجود اين عوارض ، تعداد زيادي از اين نوزادان با درمانهاي لازم از خطر نابينائي رهائي مييابند. (Retinopathy of prematurity )
داروهای گشادکننده مردمک و بازدارنده تطابق
داروهائی هستند که برای از بین بردن موقت تطابق در چشمها در مواردی که معاینه قدرت انکساری چشمها بدون دخالت تطابق فرد معاینه شونده نیاز باشد و نیز جلوگیری و درمان درد چشم وقتی التهاب موجب انقباض ماهیچه های تطابقی و بروز درد میشود بکار میرود. این داروها شامل “آتروپین” و “هماتروپین” و “سایکلوژیل” هستند این داروها به نامهای دیگری هم وجود دارند.
مدت اثر این داروها متفاوت است بطوریکه آتروپین چهارده روز و هماتروپین دو روز و سایکلوژیل حدود هشت ساعت اثر مفید دارند و در همین مدت نیز یکی از اثرهای ناخوش آیند آنها که تاری دید نزدیک و در نتیجه عدم توانائی خواندن و نوشتن است باقی میماند. بنابراین اگر فرزندتان در روز استفاده از قطره و یا تا سه روز دیگر نیاز به خواندن و نوشتن و یا شرکت در یک آزمون نوشتاری دارد بهتر است با هماهنگی قبلی با مطب، روز معاینه با قطره را به تاخیر بیندازید تا تاری دید نزدیک مانع آن کار نباشد.
برای کاهش جذب عمومی دارو و در نتیجه تظاهر کمتر عوارض دارو بهتر است موقع چکاندن دارو در چشم یک انگشت خود را در سمت داخلی پلکهای بالا و پائین که محل سوراخ مجرای اشکی است قرار داده و فشار مختصری بدهید.
برای اینکه اثر دارو در چشم بهتر ظاهر شود بعداز افتادن قطره در چشم پلکها را اندکی باز نگهدارید تا با فشار ناخودآگاهی که پلکها بهم میآورند تمام دارو از چشم خارج نشود.
در مصرف این داروها به نکات ذکر شده دیگر در نسخه که در مورد چگونگی مصرف و سایر اثرات جانبی قطره است حتما توجه فرمائید.
میخواهید بدانید نوزاد شما چگونه می بیند؟
برای همه مادر و پدرهائی که فرزندی به دنیا میاورند جالب است که بدانند نوزادشان چگونه میبیند؟ وقتی پس از تولد اولین بار چشمهایش را باز کرده و به شما مینگرد چه میبیند؟
اگر مقدار دید طبیعی را در بزرگسالان 20/20 بدانیم یعنی شخص میتواند جسمی را که در فاصلا 20 فوتی ( شش متری ) ما قرار گرفته ببیند دید نوزاد حدود 20/360 میباشد. یعنی جسمی را که چشم بزرگسال نرمال در 360 فوتی ( 108 متری ) میبیند نوزاد آنرا در فاصله 20 فوتی میتواند ببیند.
کار سیستم بینائی از داخل رحم شروع میشود و نوزاد بلافاصله بعد از تولد توانائی دیدن را دارد ولی آنچه او میبیند همانی نیست که من و شما می بینیم، نوزاد در اولین روز تولد همه اشیاء پیرامون خود را بسیار تار و برنگ سفید و خاکستری می بیند و در پی تکامل سیستم بینائی در ماههای بعد توانائی دیدن بهتر و بعدها دقیق تر آنها را خواهد داشت.
مراقبت از بهداشت مادر در دوران بارداری و داشتن تغذیه کافی و غنی از آنچه برای رشد و تکامل اندامهای نوزاد لازم است و دوری کردن از مصرف سیگار و الکل و داروهائی که برای نوزاد صدمه زا باشند مفید است. مثلا استفاده مکرر و بی رویه از آسپیرین در دوران بارداری میتواند موجب تولد نوزاد با وزن خیلی کم شود و این مورد میتواند با ناهنجاریهائیدر سیستم بینائی نوزاد همراه بشود که بیماری شبکیه بنام (Retinopathy of prematurity – ROP) نامیده می شود.
معمولا اگر زایمان طبیعی صورت گرفته باشد در همان ابتدای تولد چند قطره آنتی بیوتیک چشمی ضعیف برای جلوگیری از اثر میکروبهائی که احتمالا در مجرای زایمانی بوده در چشمهای نوزاد چکانده شده در روزهای آتی بررسی و در صورت لزوم برای مدت کوتاهی این دارو ادامه مییابد و گرنه همان یکبار اول کافیست.